Начало Ново на сайта Болест на Крон

Болест на Крон

by admin
2,1K views

СИНОНИМИ:

КОД МКБ10: K50

КОД ORPHANET: ORPHA206

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ВИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ И НЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖИ ЗА САМОДИАГНОСТИКА И САМОЛЕЧЕНИЕ. ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ, СЛЕДВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛИЧНИЯ/ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР.

КРАТКА ДЕФИНИЦИЯ НА БОЛЕСТТА: Болестта на Крон е идиопатичен, хроничен, възпалителен процес, който може да засегне всяка част от гастро-интестиналния тракт от устата до ануса. В повечето случаи са засегнати тънките черва и най-вече терминалния илиум. Ето защо болестта е известна и като “терминален илиум”. През 1932 г. Крон, Гинзберг и Опенхаймер (от тук и името болест на Крон) описват това заболяване и акцентират на неговата локализация в сегментите на илиума. По-късно се уточнява, че могат да бъдат засегнати и други части от стомашно-чревния тракт.

ЕТИОЛОГИЯ: Неизвестна

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: Характерните клинични симптоми на болестта на Крон са стомашна болка и диария. Чревната обструкция може да се бъде в резултат на значителен едем на лигавиците и спазъм на червата. С напредване на болестта обструкцията става хронична поради набраздяване, луминално стесняване, структурни формации. Може да има чревна перфорация, но фистулите са по-типични за това заболяване. Фистулите представляват комуникиращо звено между тънките черва и други кухинни образувания в стомаха (дебели черва, пикочен мехур и т.н.) или между червата и кожата и по този начин осъществяват връзка външни фактори. Смущения в абсорбацията на хранителни вещества са резултат на загуба на функционална лигавична абсорбираща повърхност.
Близо 30% от пациентите със заболявания на тънките или дебелите черва имат перианални усложнения. Те могат да предшестват развитието на интестиналните симптоми и да се проявят като анална фисура, перианална фистула или абцес. Може да има симптоми и от други органи. Обикновено това са кожа, стави, уста, очи, черен дроб, жлъчен канал.

ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ:

ЛЕЧЕНИЕ: Като анална фисура, перианална фистула или абцес. Може да има симптоми и от други органи. Обикновено това са кожа, стави, уста, очи, черен дроб, жлъчен канал.

ЛЕКАРСТВО СИРАК:

АСОЦИАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ:

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
Лице за контакти: Владимир Томов
Електронна поща: tomov@raredis.org
Адрес за кореспонденция: бул.“Драган Цанков“ бл. 59-63 вх. 7, София 1000

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КЛИНИКИ В БЪЛГАРИЯ:

Медицински център РареДис
Специализиран медицински център за физиотерапия и рехабилитация, детски болести, генетични консултации.
Електронна поща: medical@raredis.org
Адрес за кореспонденция: гр. Пловдив, ЖК Тракия, ул. „Маестро Г. Атанасов“ 22
Телефон: (032) 575 797Интернет сайт: www.medical.raredis.org

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

За допълнителна информация, моля посетете сайтовете на Orphanet и NIH Office of Rare Diseases Research.

БИБЛИОТЕКА РЕДКИ БОЛЕСТИ:

Ако желаете да се абонирате за безплатния електронен бюлетин „Редки болести & Лекарства сираци“, моля въведете Вашия e-mail тук.

Описанието е изготвено от: Д-р Христо Шипков, дм.

–––––––––––––––––––––––––
Last modification: 14:52 04.01.2013
–––––––––––––––––––––––––

Още по темата