Начало Ново на сайта Болест на Гаре

Болест на Гаре

by admin
2,3K views

СИНОНИМИ: Първичен хроничен склерозиращ остеомиелит
Пролиферативен периостит

КОД МКБ10:

КОД ORPHANET:

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ВИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ И НЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖИ ЗА САМОДИАГНОСТИКА И САМОЛЕЧЕНИЕ. ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ, СЛЕДВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛИЧНИЯ/ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР.

КРАТКА ДЕФИНИЦИЯ НА БОЛЕСТТА: 1893г. Гаре описва склерозираща форма на остеомиелит, която причинява раздуване и задебеляване на костта, но без супурация, секвестрация или образуване на фистула(1). Заболяването засяга деца и възрастни, прогресира бавно като предизвиква локално увеличаване и чувствителност на даден костен участък

ЕТИОЛОГИЯ: Типичната рентгенологична картина при това заболяване показва реактивна склероза и добре видими слоеве от субпериостална кост. В склеротичната зона могат да се наблюдават цистични промени, но секвестри не се срещат често. Костната сцинтиграфия с Technecium-99m показва повишено натрупване в късна фаза (3). За да се избегне грешка с неоплазмен процес е важно да има хистологично и където е възможно бактериологично потвърждаване на диагнозата. Хистологичната картина е типична за хроничен остеомиелит с образуване на нова кост и зона на некроза (8). Позитивна бактериологична посявка се среща рядко (9).

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: Фузиформентото задебеляване или повишаване на костната плътност с неизвестен причинител се приема за форма на хроничен несупуративен остеомиелит. Сега това заболяване се нарича първичен хроничен склерозиращ остеомиелит (3). Това е радко срещано състояние. Често пъти поради постепенното си начало и радиографската картина на раздуване и склероза на костта и липсата на симптоми на остър сепсис остеомиелитът на Гаре може да се сбърка със сарком на Юинг или остеосарком(4). Остеомиелитът на Гаре се среща често в мандибулата (2).

ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ:

ЛЕЧЕНИЕ: Лечението на склерозиращия остеомиелит на Гаре се провежда индивидуално. Консервативното антибиотично лечение обикновено води само до временно преминаване на болката. Понякога биопсията с отварена на медуларния канал има лечебен ефект. В по-тежките случаи за пълното излекуване се налага сегментна резекция или тотална резекция на засегнатата кост (6).

ЛЕКАРСТВО СИРАК:

АСОЦИАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ:

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
Лице за контакти: Владимир Томов
Електронна поща: tomov@raredis.org
Адрес за кореспонденция: бул.“Драган Цанков“ бл. 59-63 вх. 7, София 1000

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КЛИНИКИ В БЪЛГАРИЯ:

Медицински център РареДис
Специализиран медицински център за физиотерапия и рехабилитация, детски болести, генетични консултации.
Електронна поща: medical@raredis.org
Адрес за кореспонденция: гр. Пловдив, ЖК Тракия, ул. „Маестро Г. Атанасов“ 22
Телефон: (032) 575 797
Интернет сайт: www.medical.raredis.org

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

За допълнителна информация, моля посетете сайтовете на Orphanet и NIH Office of Rare Diseases Research.

Описанието е изготвено от Д-р Васил Яблански и Д-р Констанца Алексиева.

–––––––––––––––––––––––––
Last modification: 06:52 29.08.2010
–––––––––––––––––––––––––

Още по темата