Начало Ново на сайта Инфекциозна мононуклеоза

Инфекциозна мононуклеоза

by admin
8,9K views

СИНОНИМИ: Болест на Филатов-Пфайфер

КОД МКБ10:

КОД ORPHANET:

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ВИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ И НЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖИ ЗА САМОДИАГНОСТИКА И САМОЛЕЧЕНИЕ. ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ, СЛЕДВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛИЧНИЯ/ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР.

КРАТКА ДЕФИНИЦИЯ НА БОЛЕСТТА: Остро инфекциозно заболяване, проявяващо се с фебрилитет, ангина, фарингит, полиаденопатия и атипична лимфоцитоза, и предизвикано най-често от Epstein-Barr virus (EBV).

ЕТИОЛОГИЯ: ЕВV е най-честата етиология. Други възможни причинители са цитомегаловирус (СМV), токсоплазмоза и други.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: Най-честите симптоми са фебрилитет, фарингит, ангина (с налепи 1/3 от случаите), полиаденопатия (по-специфично е увеличаването на задните шийни лимфни възли), петехии по небцето, сплено- и хепатомегалия. Могат да се открият и оточност на клепачите, както и спонтанен или провокиран от ампицилин обрив. Инфекцията е самоограничаваща се, въпреки че продължителността й е по-дълга от обичайна инфекция на горните диахтелни пътища. Фебрилитетът и ангината изчезват за 1-2 седмици, лимфаденомегалията – за около 3 седмици, докато увеличената уморяемост може да продължи от 1 до 6 месеца.

ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ:

ЛЕЧЕНИЕ: При мнозинството пациенти се препоръчва само симптоматична терапия, включваща адекватна хидратация, НСПВ, локални аналгетици за гърлото. Антибиотици (но не амоксацилин и ампицилин) са индицирани при пациенти с изолирани от гърлото стерптококи. Възстановяването от инфекциозна мононуклеоза може да бъде бавно като 9-22% съобщават за увеличена уморяемост или хиперсомния в следващите 6 месеца. Поради риск от руптура на слезката контактните спортове трябва да се избягват в следващия един месец. Индикации за кортикостероиди са тежка обструкция на горните дихателни пътища, тежка хемолитична анемия или тежка тромбоцитопения. Acyclovir, gancyclovir and алфа-интерферон имат анти-ЕВV активност, но клиничният им ефект от незначителен.

ЛЕКАРСТВО СИРАК:

АСОЦИАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ:

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
Лице за контакти: Владимир Томов
Електронна поща: tomov@raredis.org
Адрес за кореспонденция: бул.“Драган Цанков“ бл. 59-63 вх. 7, София 1000

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КЛИНИКИ В БЪЛГАРИЯ:

Медицински център РареДис
Специализиран медицински център за физиотерапия и рехабилитация, детски болести, генетични консултации.
Електронна поща: medical@raredis.org
Адрес за кореспонденция: гр. Пловдив, ЖК Тракия, ул. „Маестро Г. Атанасов“ 22
Телефон: (032) 575 797
Интернет сайт: www.medical.raredis.org

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

За допълнителна информация, моля посетете сайтовете на Orphanet и .

Описанието е изготвено от:

–––––––––––––––––––––––––
Last modification: 10:32 27.08.2010
–––––––––––––––––––––––––

Още по темата