Начало Ново на сайта Метахроматична левкодистрофия

Метахроматична левкодистрофия

by admin
3,5K views

СИНОНИМИ: Дефицит на арилсулфатаза А

КОД МКБ10: E75.2

КОД ORPHANET: ORPHA512

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ВИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ И НЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖИ ЗА САМОДИАГНОСТИКА И САМОЛЕЧЕНИЕ. ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ, СЛЕДВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛИЧНИЯ/ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР.

КРАТКА ДЕФИНИЦИЯ НА БОЛЕСТТА: Метахроматичната левкодистрофия (МЛД) спада към групата на генетичните заболявания, наречени левкодистрофия.  МЛД е невродегенеративно заболяване, характеризиращо се с натрупване на сулфатиди (сулфатни гликосфинголипиди, особено сулфогалактозилцеремиди или сулфогалактозилцереброзиди) в нервната система, черния дроб и бъбреците. Съществуват три форми на болестта според възрастта на първоначална изява- късна детска форма, ювенилна и при възрастни заболеваемостта варира между 0,5 и 1/50 000 (60% за късната детска форма, 20-30% за ювенилната и 10-20%- при възрастни). Смята се, че бослестността е 1/625 000.

ЕТИОЛОГИЯ: Метахроматичната левкодистрофия се причинява от липсата на ензим, наречен арилсулфатаза А. МЛД спада към групата на заболяванията на липидно натрупване, което води до токсично увреждане на клетките на нервната система, черния дроб и бъбреците.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ: Най-честа форма е късната детска форма. Първоначалните симптоми се появяват около 1г. в. и се характеризират с хипотония, трудности в прохождането, атрофия на оптичния нерв и забавяне в моторното развитие. По-късно се засяга и психическото развитие. Периферната нервна система също е засегната. Признаци на натрупване на сулфатиди трябва периодично да бъдат търсени, особено в урината (сулфатидурия). Ювенилната форма започва около 4-5 годишна възраст със забавено интелектуално развитие, последвано от моторен дефицит, епилептични пристъпи и атаксия. При последната форма- при възрастни, първите симптоми се появяват около 15 годишна възраст, но заболяването често се диагностицира в зряла възраст. Клиничната картина се характеризира с моторни или психиатрични симптоми, но прогресията е бавна. Заболяването може да се манифестира като епилептични пристъпи. Има наличие на сулфатиди в урината (сулфатидурия), но в по-малка степен отколкото другуите две форми.

ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ: Метахроматичната левкодистрофия е автозомно-рецесивно заболяване и е следствие от невъзможността да се метаболизира цереброзид сулфата. В повечето случаи липсващият ензим арилсулфатаза А. Неговият ген се намира в 22 хромозома. В късната инфантилна форма активността на ензима е много ниска или изобщо липсва. При ювенилната форма ензимната недостатъчност е по-слабо изразена, докато при формата при възрастни е налична резидуална ензимна активност. Открити са и редки  случаи на мутации в гените на активатора на ензимните хидролази на липидите, наречени SAP-B, разположени в 10 хромозома. Симптомите при метахроматичната левкодистрофия, причинена от дефицит на този ензим, са подобни както и при късната детска и ювенилната форма на МЛД. В тези случаи нивата на арилсулфатаза А са нормални, но нивото на сулфатидите е повишено. Възможно е осъществяване на пренатална диагностика както и скриниране на хетерозиготните индивиди.

ЛЕЧЕНИЕ: За момента не съществува специфична терапия за заболяването. Лечението е симптоматично, включително и рехабилитация.

ЛЕКАРСТВО СИРАК:

АСОЦИАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ:

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
Лице за контакти: Владимир Томов
Електронна поща: tomov@raredis.org
Адрес за кореспонденция: бул.”Драган Цанков” бл. 59-63 вх. 7, София 1000

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КЛИНИКИ В БЪЛГАРИЯ:

Медицински център РареДис
Специализиран медицински център за физиотерапия и рехабилитация, детски болести, генетични консултации.
Електронна поща: medical@raredis.org
Адрес за кореспонденция: гр. Пловдив, ЖК Тракия, ул. „Маестро Г. Атанасов“ 22
Телефон: (032) 575 797
Интернет сайт: www.medical.raredis.org

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

За допълнителна информация, моля посетете сайтовете на Orphanet и NIH Office of Rare Diseases Research.

Описанието е изготвено от Д-р Ралица Йорданова.

Още по темата