Начало Ново на сайта Тироидит на Хашимото

Тироидит на Хашимото

by admin
14,K views

СИНОНИМИ:

КОД МКБ10: E06.3

КОД ORPHANET: ORPHA855

ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ ВИ СЕ ПРЕДОСТАВЯ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО С ОБРАЗОВАТЕЛНА ЦЕЛ И НЕ ТРЯБВА ДА СЛУЖИ ЗА САМОДИАГНОСТИКА И САМОЛЕЧЕНИЕ. ПРИ НАЛИЧИЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ, СЛЕДВА ДА СЕ ОБЪРНЕТЕ КЪМ ЛИЧНИЯ/ЛЕКУВАЩ ЛЕКАР.

КРАТКА ДЕФИНИЦИЯ НА БОЛЕСТТА: Тироидитът на Хашимото представлява хроничен автоимунен тиродит, при който функцията на щитовидната жлеза може да бъде нормална, да протече с хипотироидизъм или по рядко с тиреотоксикоза, като е възможно и преминаване от едното състояние в друго. Налице е подчертана лимфоцитна инфилтрация на щитовидната жлеза на места дори с образуване на герминативни центрове, атрофия на тироидните фоликули придружена от оксифилна метабплазия, липса на колоид и лека до умерена фиброза.

ЕТИОЛОГИЯ: Диагностициране на тироидита на Хашимото може да стане по повод на увеличена щитовидна жлеза или при наличие на симптоми на промяна във функцията на жлезата- хипотироидизъм или по-рядко тиреотоксикоза. Увеличената щитовидна жлеза при това заболяване има характерна плътна /твърда / консистенция и неравна повърхност, като често се палпира и пирамидален лоб. Рядко се среща и болка в областта на жлезата.
Симптомите на хипотироидизъм /понижена функция на щитовидната жлеза включват: суха, студена лющеща се кожа. Повишеното отлагане на гликозамингликани в дермата водят до образуване на отоци- подпухнало лице с отоци по клепачите и подбедриците. Забавен е растежът на ноктите и косата. Може да се наблюдава запек, покачване на телесното тегло /въпреки намаления апетит/, което основно се дължи на задръжката на течности в подкожните тъкани. Наблюдава се намалено либидо и при двата пола и може да е налице олигоменорея или аменорея, но метрорагията също е често срещана. Наблюдава се безплодие и спонтанни аборти. Намалени са сърдечната честота и миокардния контрактилитет. Могат да се наблюдават плеврални и перикардни изливи. При около 30 % от случаите тироидитът на Хашимото може да бъде съчетан с други автоимунни заболявания- 1 витилиго, пернициозна анемия, болест на Адисон , тип 1 захарен диабет и др. Тироид асоциираната офталмопатия /ТАО/ се среща при около 5 % от случаите.

КЛИНИЧНИ ПРОЯВИ:

ГЕНЕТИЧНА КОНСУЛТАЦИЯ:

ЛЕЧЕНИЕ: Въпреки автоимунния характер на заболяването, лечението с имуномодулатори и имуносупресори носи повече вреди отколкото ползи, поради което в настоящия момент не се препоръчват. Към терапия се пристъпва само когато е налице промяна във функцията на щитовидната жлеза. При хипотироидизъм /най-честия случай/ се започва заместително лечение с Л-тироксин , като при липса на остатъчен функциониращ паренхим от жлезата обичайната доза Л-тироксин е 1.6 µg/kg телесно тегло /обикновено от 100 до 150 µg/. При възрастни пациенти със съпътстващи сърдечно-съдови заболявания предвидената заместителна доза се достига чрез постепенно покачване на дозата. За адекватността на заместителното лечение се съди по стойностите на TSH , които трябва да се поддържат в долната половина на референтните за съответната лаборатория стойности. Клиничните симптоми могат да персистират в рамките на 3 до 6 месеца след нормализиране на стойностите на TSH . При по-редките случаи на тиреотоксикоза лечението се провежда с тиреостатици /блокиращи синтезата на щитовидните хормони медикаменти/, като за разлика от другото автоимунно заболяване протичащо с тиреотоксикоза- Базедовата болест /Болест на Grave/ дозата и продължителността на тиреостатичното лечение са по-малки.

ЛЕКАРСТВО СИРАК:

АСОЦИАЦИИ НА ПАЦИЕНТИ:

НАЦИОНАЛЕН АЛИАНС НА ХОРАТА С РЕДКИ БОЛЕСТИ
Лице за контакти: Владимир Томов
Електронна поща: tomov@raredis.org
Адрес за кореспонденция: бул.“Драган Цанков“ бл. 59-63 вх. 7, София 1000

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ КЛИНИКИ В БЪЛГАРИЯ:
Клиники по ендокринология към Медицинските университети в София, Пловдив, Плевен, Варна и Стара Загора; всички к-ки по вътрешни болести

Медицински център РареДис
Специализиран медицински център за физиотерапия и рехабилитация, детски болести, генетични консултации.
Електронна поща: medical@raredis.org
Адрес за кореспонденция: ул. Ландос 24, ет.1, Пловдив 4000
Телефон: 032 – 577 447
Интернет сайт: www.medical.raredis.org

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

За допълнителна информация, моля посетете сайтовете на Orphanet и NIH Office of Rare Diseases Research.

Описанието е изготвено от Д-р Николай Ботушанов.

–––––––––––––––––––––––––
Last modification: 10:04 27.08.2010
–––––––––––––––––––––––––

Още по темата