Начало Ново на сайта Министерски съвет прие Националната програма за редки болести

Министерски съвет прие Националната програма за редки болести

by admin
345 views

На 27 ноември 2008 г., Министрески съвет с официално решение прие Националната програма за редки болести – генетични заболявания, вродени малформации и ненаследствени заболявания (2009-2013). Програмата включва следните 9 приоритета:
1.Осигуряване на епидемиологични данни за редките болести в България чрез създаване на Национален регистър.
2.Подобряване профилактиката на редките болести с генетична определеност чрез разширяване на скрининговите програми.
3.Подобряване профилактиката и диагностиката на редките болести с генетична определеност чрез въвеждане на нови генетични тестове, децентрализиране на лабораторната дейност и осигуряване на улеснен достъп до медико-генетична консултация.
4.Интегриран подход при прилагането на профилактиката, диагностиката, лечението и социалната интеграция на пациентите и техните семейства.
5.Повишаване на професионалната квалификация на лекарите в областта на ранната диагностика и профилактика на редките болести.
6.Проучване на необходимостта, възможността и критериите за създаване на референтен център за редки болести на функционален принцип.
7.Организиране на национална кампания за запознаване на обществото с редките болести и начините за тяхната профилактика.
8.Подкрепа и сътрудничество с НПО и асоциациите на пациенти с редки болести.
9.Тясно сътрудничество с другите членове на Европейския съюз.
Бюджетът за реализиране на дейностите по програмата е 22 103 098 лв. Очаквайте скоро на нашия сайт превод на английски език на Националната програма за редки болести.

Още по темата