Начало Водещи новини Регламент (ЕО) № 141/2000 за лекарствата сираци – 20 години по-късно

Регламент (ЕО) № 141/2000 за лекарствата сираци – 20 години по-късно

by informer
226 views

Вече е онлайн новият брой на нашето научно списание „Редки болести и лекарства сираци”. Изданието съдържа 8 публикации на различна тематика. Редакционната статия е „Регламент (ЕО) № 141/2000 за лекарствата сираци – 20 години по-късно”.

Тази година отбелязваме 20 години от влизане в сила на Регламент (ЕО) № 141/2000 на Европейския парламент и на Съвета от 16 декември 1999 г. за лекарствата сираци. Този нормативен акт определя критерии за обозначаването на определени лекарствени продукти като лекарства сираци за превенция, диагностика и лечение на редки състояния, както и осигурява стимули за тяхното проучване, разработване и предлагане на пазара. Въпреки че редките болести фигурират в някои по-ранни документи на европейското законодателство, този регламент е първият, който специално и ексклузивно засяга проблемите на хората с редки болести и техните семейства в Европа.

Двадесет години по-късно е време за равносметка. В този контекст, Европейската комисия проведе серия от обществени допитвания с различни заинтересовани страни, последвани от проучване на ефекта и резултатите от Регламент (ЕО) № 141/2000. Поводите за задоволство са много, но и идентифицираните проблеми не са никак малко. По най-важния въпрос обаче – адекватен достъп на пациентите с редки болести до терапия с лекарства сираци – успехът е частичен. Да, броят на лекарствата сираци, получили разрешение за пазарна употреба в ЕС, е значителен. Но в същото време се констатират огромни неравенства при достъпа до тях по страни членки. Съществена част от тези терапии остават недостъпни за пациентите от Източна Европа. Прочетете цялата статия тук.

Още по темата