Начало Водещи новини Доц. Анна Попова – лектор на XII Национална конференция за редки болести и лекарства сираци

Доц. Анна Попова – лектор на XII Национална конференция за редки болести и лекарства сираци

by informer
607 views

Доц. Анна Попова е специалист с дългогодишна практическа, научна и преподавателска дейност в Детско очно отделение към Университетска очна клиника в УМБАЛ “Александровска” – София, както и във Факултета по Педагогика на зрително затруднени към СУ “Св. Климент Охридски” – София.

Предстои участие на доц. Попова като лектор на XII Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, която ще се проведе онлайн на 10-11 септември 2021 г. във Виртуален Конгресен Център. Тя ще представи лекция „Очна повърхност при някои вродени редки заболявания на окото”. Подробности по темата, доц. Попова споделя в специално интервю за Институт по редки болести:

1. Какъв е приблизително броят в България на хората, засегнати от вродени редки заболявания на окото? Има ли регистър?

Терминът „Очната повърхност“ е анатомичен, а не самостоятелно заболяване, конкретна нозологични единица. У нас не съществува единен национален регистър на хората със заболяване на очната повърхност при вродени редки заболявания на окото.

2. Какви са особеностите при проследяването на тези пациенти?

Особеностите при проследяването на децата с вродени очни заболявания произтичат основно от това на каква възраст е диагностицирано основното очно увреждане, има ли други, системни увреждания, дали към момента на раждането е имало очна симптоматика или находка, кога е проведен първият офталмологичен преглед, дали детето е родено доносено или недоносено, кой проследява детето, провеждано ли е лечение. При някои вродени редки очни заболявания първоначално няма видима с просто око симптоматика.

3. Как може да се подобри според Вас грижата за това рядко състояние у нас?

Известно е, че грижата за опазване на очните повърхности в детска възраст е аспект на грижата за опазване на детското зрение. Освен офталмолога, в тези грижи участват и децата, техните родители, обществото. Всичко това изисква, освен регламентирани и законодателно задължителни прегледи на очите в съответните възрастови детски периоди, тясно интердисциплинарно и междуинституционално сътрудничество и добронамереност между всички участващи.

4. Друг коментар, който според Вас ще е важен за аудиторията.

За широката аудитория, каквато е тази, на Националната Конференция за редки болести и лекарства сираци, е важно да се обърне внимание на личните лекари, на педиатрите, на пациентите с вродени редки заболявания на очите, на родителите с дете с вродено рядко заболяване на очите и на всички останали, интересуващи се от проблема, че очната повърхност има много важно, съществено значение за качеството на зрителните функции! Единствено насоченият и прецизиран офталмологичен преглед може да осигури своевременната ранната диагноза, необходимостта от лечение, съответните препоръки и превенцията на усложненията при дете с увреждане на очната повърхност.

Очакваме Ви в конфернтната зала на XII Национална конференция за редки болести и лекарства сираци, 10-11 септември 2021 г. За повече информация и регистрация, посетете страницата на събитието: https://vcv.raredis.org/event/10-11-09-2021/

Още по темата