Начало Водещи новини Институт по редки болести стартира 11-ти европейски проект – BUR-EB: Промени в социално-икономическото бреме на булозна епидермолиза в Европа

Институт по редки болести стартира 11-ти европейски проект – BUR-EB: Промени в социално-икономическото бреме на булозна епидермолиза в Европа

by informer
477 views

Булозната епидермолиза (ЕБ) е рядко генетично заболяване на кожата без лечение, което поставя огромна социална и икономическа тежест върху пациентите и техните семейства. Проучванията за това бреме са оскъдни. Проектът BUR-EB има за цел да оцени социално-икономическата тежест на ЕБ в 6 страни от ЕС (Испания, Франция, Германия, Италия, Унгария и България) и да я сравни с данните, събрани преди 10 години в проекта BURQOL-RD.

Данните, свързани с въздействието на ЕБ върху ежедневния живот, ще бъдат събрани от засегнатите лица и тези, които се грижат за тях, чрез анонимно проучване в сътрудничество с клиницисти и пациентски организации (DEBRA). Въз основа на резултатите ще бъдат разработени информационни материали, които да помогнат на пациентите и техните семейства да се справят по-добре със заболяването.

BUR-EB предлага възможност да се наблюдава как социалното и икономическото въздействие на EБ се е променило през последното десетилетие и как тези промени могат да бъдат свързани със здравните и социални политики, прилагани през този период.

Повече информация за проекта BUR-EB може да прочетете тук.

Още по темата